Tiesitkö tämän parsasta – parsaviikot 2023

Mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla?

Monet odottavat herkullisen parsasesongin alkua koko vuoden. Parsan satokausi alkaa huhtikuussa, ja samalla käynnistyvät myös ravintoloiden suositut parsaviikot. Vihreällä ja valkoisella parsalla on omat kannattajakuntansa, mutta tiesitkö, mitä eroa niillä on?

Lue lisää: Parsaviikot 2023 S-ravintoloissa »

Nämä ovat vihreän ja valkoisen parsan erot

Vihreä parsa kasvaa vapaasti maanpinnalla. Se saa kauniin värinsä lehtivihreästä, jota syntyy auringonvalon avulla. Vihreän parsan sato kerätään juuri ennen nuppujen avautumista – silloin maku on paras. Valkoinen parsa kasvaa mullan alla ja se kerätään, kun parsojen kärjet alkavat nousta maan pinnalle.

Maultaan valkoinen parsa on hieman makeampi ja hienostuneempi, vihreä taas hieman ruohoinen. Valitsetpa sitten lautasellesi kumman parsan tahansa, ravintoarvot ovat hyvät molemmilla. Parsassa ei ole rasvaa eikä kolesterolia, ei myöskään natriumia. Sen sijaan siinä on runsaasti kaliumia ja ravintokuitua, sekä A-, C-, E- ja K-vitamiineja.

Parsan kanssa maistuu hollandaisekastike

Miedosti sitruunanmakuinen, pehmeä hollandaisekastike kruunaa parsanautinnon. Parsaa Hollandaise onkin parsa-alkuruokien klassikko ja ravintoloiden kenties myydyin parsa-annos.

Parsaa ajatellaan usein aterian alkuruokana, mutta sillä voi hyvin herkutella läpi koko menun. Pääruoka-annoksissa parsa yhdistellään usein kalan, kuten kotimaisen kuhan, tai grillatun lihan kanssa. Hennon parsan jälkiruokana maistuvat mansikan raikas ja raparperin hapokas maku.

Kevään kysytyin ravintolaherkku

Ravintoloissa parsaviikot aloittavat niin kevään herkullisen ruokasesongin kuin kuplivan juhlakauden.

”Ravintoloissamme parsa on todella kysytty ruoka, sitä menee yhteensä jopa 16 000 kiloa kaudessa”, ketjupäällikkö Piia Virtanen SOK Mara-ketjuohjauksesta kertoo. ”Yhden ravintolamme keittiössä kuoritaan jopa 70 kiloa parsaa viikossa, siinä alkaa jo olla sorminäppäryys koetuksella. Herkän parsan kanssa on oltava hellät otteet”, Virtanen naurahtaa.

Mikä viini parsalle?

Herkullisen parsa-aterian kruunaa oikein valittu viini. Hyviä parsan makupareja ovat aromikkaat ja hapokkaat Riesling-viinit, myös pinot grigio ja pinot blanc -rypäleistä valmistetut viinit toimivat kevään herkulle. Marjaisaa roseesamppanjaa suositellaan parsan kanssa sitäkin.

Kaikki S-ravintoloiden parsamenut 2023 löydät täältä: www.raflaamo.fi/parsat »