Tiesitkö tämän parsasta? 5 kiinnostavaa faktaa ja reseptivinkit!

Kaksi herkkua – kevät ja parsat

Parsa on varma kevään merkki. Nyt on saatavilla sekä valkoista että vihreää parsaa monella eri tapaa laitettuna. Perinteisesti sitä nautitaan hollandaisekastikkeen kanssa, mutta parsa sopii keittoihin, salaatteihin, kalan tai lihan kanssa, grillattuna, risotossa ja pastan kaverina.

Maukkaita reseptejä onkin yhtä monta kuin on taitavia kokkejakin – ja juuri nyt on oikea aika lähteä maistelemaan.

Tutustu ravintoloidemme mitä herkullisimpiin parsa-annoksiin »

1. Miksi parsaa syödään keväällä?

Toki parsaa on saatavilla vuoden ympäri, mutta varsinainen sesonki alkaa, kun sato on kypsynyt Euroopassa, jossa on pitkät perinteet parsan viljelyssä. Kotimainen sato kypsyy hieman myöhemmin. Parhaimmillaan sesonki kestää muutamia kuukausia maalis-kesäkuussa.

2. Vihreänä, valkoisena vai violettina

Ero vihreän ja valkoisen parsan välillä johtuu valon vaikutuksesta. Vihreä parsa kasvaa auringonvalossa maan päällä, valkoinen maan alla. Myös maussa on hieman eroja – vihreässä parsassa on hieman vahvempi maku kuin valkoisessa, jonka makua kuvataan usein hienostuneeksi, hieman karvaaksi ja pähkinäiseksi. Vihreä parsa maistuu myös raakana esimerkiksi salaatissa. Oletko jo nähnyt violettia parsaa? Vihreän parsan tavoin sekin kasvaa maan pinnalla.

3. Parsarakkaus on ikuista – ja terveellistä!

Parsan maku jakaa mielipiteitä. Onneksi suurimmaksi osaksi sen hienostunutta makua arvostetaan, sillä parsa on herkku, jota ei kannata jättää maistamatta. Parsa on myös terveellistä. Se sisältää vitamiineja ja mineraaleja ja on myös kuitupitoinen. Sen kalium tekee hyvää verenpaineelle. Parsa on vähäkalorinen, diureetti ja loistava foolihapon lähde. Mikäli rakastat parsan makua, se kannattaa ottaa osaksi terveellistä ruokavaliota.

4. Pitkä ja herkullinen historia

Parsa mainitaan maailman vanhimmassa tunnetussa keittokirjassa, Apiciuksen teoksessa De re coquinaria 200-luvulta. Parsan lääkinnällisiä ominaisuuksia on arvotettu pitkään ja kerrotaan roomalaisilla keisareilla olleen erityisiä laivoja parsan noutamiseen.

5. Parsa taipuu moneen – jopa jälkiruoaksi!

Parsa on mielettömän monipuolinen raaka-aine, josta voi hyödyntää kaiken kuorista lähtien. Ravintoloissa on tarjolla runsaasti upeita parsa-annoksia, mutta mikäli haluat kokeilla valmistusta kotona, on tässä sinulle muutaman makoisa resepti:

Parsa-lohinyytit »

Pohjaton parsa-fetapiirakka »

Ranskalainen parsakeitto yrttiöljyllä »

Näin onnistut parsan keittämisessä »

Tutustu ravintoloiden parsatarjontaan »

Parsaviikot nyt ravintoloissa!

Parsaviikot Casa Largossa, La Famigliassa, Salvessa, La Famigliassa, Belgessä ja Vltavassa 13.4.–31.5. Kappelin parsaviikot 24.4.–17.6.