Kappeli saa oman leipomon

Suomen itsenäisyyden ensi vuosina Kappeliin houkuttivat asiakkaita paitsi herkulliset päivälliset ja huurteinen olut myös itävaltalaiskondiittorin leipomat kauniit leivonnaiset. Kesäaikaan suihkukaivo solisi Esplanadilla, terassia koristivat loisteliaat kukkaryhmät ja aurinko heijasteli valoaan leivoslautasen ja punssilasin kylkeen Kappelin isoista ikkunoista. Kondiittorien ammattikunta aloittaa ’jälleen’ sadan vuoden tauon jälkeen työskentelyn Kappelissa, kun uudistustöiden myötä Kappelin kellariin rakentuu oma leipomo.

Leipomossa tulee työskentelemään kolme kondiittoria; pääleipuri, leipomokondiittori ja kondiittoriapulainen.

Kappelin leipomossa leivotaan niin ravintolassa tarjoiltavat leivät kuin kahvilan piiraat, kakut ja muut tuotteet. Ravintolavieraat saavat jatkossa palan painikkeeksi vastaleivottua leipää. Kahvilassa herkutellaan oman leipomon tuotteilla, kuten porkkanakakulla ja Bostonkakulla, josta tulee annospaloina tarjoiltuna talon vastine korvapuusteille. ”Lisäksi leipomossa valmistuu komponentteja jälkiruokalistallemme. Ulosmyyntiä emme vielä lupaa, mutta suunnitelmissa sekin on”, Kappelin keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen kertoo.

Leipä leivotaan kymmeniä vuosia vanhaan leipäjuureen

Uunituoreilla leivillä, kuten Kappelillakin, tulee olemaan pitkä historia. Niin vehnä- kuin ruisleivän juuri on tullut vuonna 2020 talossa aloittaneen keittiöpäällikkö Martiskaisen matkassa Kappeliin. ”Vehnäleivän juurella on ikää vasta parisenkymmentä vuotta, mutta ruisleipäjuurella se läheneekin jo Kappelin ikää. Tämä juuri on lähtenyt sukuni matkassa evakkoon Karjalan Suojärveltä vuonna 1939, kauanko se on ollut käytössä ennen sitä, en osaa sanoa.”

Juurevaa leipää tarjoillaan ravintolan lisäksi Kappelin kahvilassa päivän keiton kanssa. Keittoa on jatkossakin saatavilla joka päivä lounaasta aina kello 19 asti.

Kaikki Kappelin leipomon leivät ja muut leipomotuotteet valmistetaan Helsingin Myllyn hiilineutraaleista, kotimaisesta viljasta jauhetuista jauhoista. Helsingin Mylly on Suomen ensimmäinen hiilineutraali mylly, joka kompensoi koko hiilijalanjälkensä, isoilta osin mm. vihreää sähköä ja oman biovoimalan tuottamaa lämpöenergiaa käyttämällä.

”Ekologisuus on tärkeä arvo kaikessa tekemisessämme ja se ulottuu myös yhteistyökumppaneihimme. Leipä maistuu paremmalta, kun tietää sen kuormittavan ympäristöä mahdollisimman vähän”, keittiöpäällikkö Martiskainen toteaa.

Kappelin runsaat puoli vuotta kestävä uudistustyö alkaa olla loppusuoralla. Kappelin kahvila, leipomo ja baari avautuvat 22.4., ravintola 27.4.2022.

Ravintolaketjut

Amarillo
Babista Kebab Revolution
Bacaro Doppio Cafe & Deli
Bistro
Chico's
Coffee House
Frans & les Femmes
Grill it!
Hesburger
Hophaus
La Famiglia
Oksa
Oluthuoneet
PizzaBuffa
Presso
Prisma Cafe
Public Corner
Rosso
Rosso Express
Rosso Pizza
Spaghetteria
Trattoria
VENN