Siirry pääsisältöön

Lizellen padoissa porisee ilo

Belgen keittiössä iltaserviisin valmistelut ovat täydessä vauhdissa. Kastikepohjat porisevat, kasviksia pilkotaan ja illan tilaukset käydään huolella läpi. Keittiömestari Lizelle Ison on tiiviisti mukana työn touhussa, mutta ehtii hetkeksi haastatteluun. Istahdamme Belgen viihtyisän kirjastobaarin puolelle jakamaan ajatuksiaan belgialaisesta keittiöstä ja työn imusta.

Filippiineillä viiden tähden hotelliravintoloissa kulinaristisen uransa aloittanut Lizelle Ison on ehtinyt kerryttää vuosien kokemuksen myös useissa helsinkiläisravintoloissa. Belgen keittiömestariksi hänet kutsuttiin vuoden 2025 alussa.

”Intohimo alaan on pysynyt jo yli 20 vuotta. Ruoka on minulle tapa välittää iloa”, Ison kertoo. ”Belgialaista ruokakulttuuria en tuntenut ennestään, joten aloitin tutustumalla maan makumaailmaan.”

Belgen keittiössä panostetaan liemiin

Belgialainen keittiö on saanut paljon vaikutteita ranskalaisesta keittiöstä, mutta tarjoilee Isonin mukaan Ranskaa rennompia ja intensiivisempiä makuja. Belgen annoksia keittiömestari kuvaa comfort-ruoaksi, ja ruokalistaa niin laajaksi että jokainen löytää sieltä jotakin.

”Panostamme erityisesti liemiin ja kastikkeisiin, jotka tuovat ruokiin sopivasti syvyyttä. Esimerkiksi äyriäispastan hummeriliemi on aivan loistava”, hän toteaa.

Belgen signatureannos on Belgian kansallisruoka eli simpukat. Niitä on tarjolla ympäri vuoden. ”Keitämme simpukoita parhaimpina viikonloppuiltoina jopa 40 kiloa. Belgialaiset ranskalaiset, dijonsinappimajoneesi ja rapea patonki viimeistelevät annoksen”, Lizelle kertoo.

”Toinen erikoisuutemme ovat vohvelit. Taikina valmistetaan meillä ja paistetaan sitten valmiiksi herkuiksi belgialaisissa vohvelipannuissa. Harva uskoisi, mutta vohvelien esivalmistus eli misaaminen on kaikkein vaativin työ keittiössämme.”

Entä naisen oma suosikki Belgen listalta? "Toast ylikypsällä possunkyljellä ja gruyère-juustolla. Se nautitaan tietysti raikkaan belgialaisen oluen kanssa. Olen itsekin suuri oluen ystävä", Lizelle innostuu.

Hihat käärivä johtaja

Johtamisessa Ison uskoo tasapainoon – hyvän johtajan tulee olla mukana tekemässä, mutta myös valmentaa ja näyttää esimerkkiä. "Kun olet läsnä, tiimi luottaa sinuun. Ja sinä voit luottaa tiimiin. Belgen keittiötiimi onkin aivan loistava ja valmistamme ruokaa rennolla, mutta ammattitaitoisella otteella", lempeältä ja samalla riittävän vaativalta vaikuttava keittiömestari toteaa ylpeänä.

Lizelleä ilahduttaa myös se, että Belgessä uusiin ideoihin suhtaudutaan positiivisesti. ”Olemme molemmat ravintolapäällikkömme Anne Pennasen kanssa aika tuoreita belgeläisiä, ja innoissamme suunnittelemassa uusia juttuja.”

Ruoan ohella intohimona kylpylät

Keittiömestari suhtautuu ruokaan intohimoisesti, mutta kotona kokkailut jäävät vähemmälle. ”Kokkaan huolella vain silloin, kun on juhlia tai ystävät tulevat kylään. Onneksi tyttäreni tyytyy arkisin helppoon kotiruokaan”, Lizelle naurahtaa.

Kokkailun sijaan äidin ja tyttären vapaa-aika kuluu luontoretkillä, sähköskootterilla ajellen tai kylpylöissä – joita molemmat rakastavat.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino on tälle naiselle tärkeää. Hän arvostaa sitä, että nykyisellä työnantajalla tasapainon saavuttaminen on mahdollista.

Kuva: Raakel Ruohola

Näissä ravintoloissa

  • Kluuvikatu 5, 00100, Helsinki

Ravintolaketjut

  • Amarillo
  • Babista Kebab Revolution
  • Bacaro Doppio Cafe & Deli
  • Bistro
  • Chico's
  • Coffee House
  • Frans & les Femmes
  • Grill it!
  • Hesburger
  • Hophaus
  • La Famiglia
  • Leiketupa logo
  • Oksa
  • Oluthuoneet
  • Papà Giovanni logo
  • PizzaBuffa
  • Presso
  • Prisma Cafe
  • Public Corner
  • Rosso
  • Rosso Express
  • Rosso Pizza
  • Spaghetteria
  • Trattoria
  • VENN