Gå till huvudinnehållet
Delta i Raflaamos kundundersökning så kan du vinna ett presentkort värt 50 €: Delta i undersökning

Visste du detta om sparris – Sparrisveckorna 2025

Vad är skillnaden mellan grön och vit sparris?

Många ser fram emot sparrissäsongens början hela året. Sparrisskördesäsongen börjar i april, och med den startar de populära sparrisveckorna i restaurangerna. Grön och vit sparris har sina egna anhängare, men visste du vad skillnaden är mellan dem?

Läs mer: Sparrisveckorna 2025 i våra restauranger»

Detta är skillnaderna mellan grön och vit sparris

Grön sparris växer fritt ovan jord. Den får sin vackra färg från klorofyll, som bildas med hjälp av solljus. Den gröna sparrisskörden samlas in precis innan knopparna öppnas – då är smaken som bäst. Vit sparris växer under jord och skördas när spetsarna på sparrisen börjar stiga över markytan.

Smakmässigt är vit sparris något sötare och mer raffinerad, medan grön sparris har en något gräsig smak. Oavsett vilken sparris du väljer till din tallrik har båda bra näringsvärden. Sparris innehåller inget fett eller kolesterol, inte heller natrium. Istället är den rik på kalium och kostfiber, samt vitaminerna A, C, E och K.

Hollandaisesås passar bra till sparris

Mildt citron-smakande, mjuk hollandaisesås kröner sparrisnjutningen. Sparris med Hollandaise är en klassisk förrätt och kanske den mest sålda sparrisrätten i restaurangerna.

Sparris anses ofta vara en förrätt, men den kan avnjutas genom hela menyn. I huvudrätter kombineras sparris ofta med fisk, såsom lokal gös, eller grillat kött. Till dessert passar den delikata sparrisen bra med den friska smaken av jordgubbar och den syrliga smaken av rabarber.

Vårens mest eftertraktade restaurangdelikatess

I restaurangerna inleder sparrisveckorna både den läckra vårmatsäsongen och den bubblande festsäsongen.

“I våra restauranger är sparris en mycket eftertraktad rätt, med totalt upp till 16 000 kilo konsumerade under säsongen,” säger kedjechef Piia Virtanen från SOK Styrenheten för rese-, hotell- och restaurangbranschen. “I ett av våra restaurangkök skalas upp till 70 kilo sparris per vecka, vilket verkligen testar fingerfärdigheten. Man måste hantera den känsliga sparrisen med omsorg,” skrattar Virtanen.

Vilket vin passar till sparris?

Den perfekta sparrismåltiden kröns med rätt vin. Bra smakparningar för sparris inkluderar aromatiska och syrliga Rieslingviner, samt viner gjorda på Pinot Grigio och Pinot Blanc druvor. Fruktig roséchampagne rekommenderas också till sparris.

Du hittar alla våra restaurangers sparrismenyer för 2025 här: www.raflaamo.fi/sv/parsat»

Restaurangkedjor

  • Amarillo
  • Babista Kebab Revolution
  • Bacaro Doppio Cafe & Deli
  • Bistro
  • Chico's
  • Coffee House
  • Frans & les Femmes
  • Grill it!
  • Hesburger
  • Hophaus
  • La Famiglia
  • Leiketupa logo
  • Oksa
  • Oluthuoneet
  • Papa Giovanni logo
  • PizzaBuffa
  • Presso
  • Prisma Cafe
  • Public Corner
  • Rosso
  • Rosso Express
  • Rosso Pizza
  • Spaghetteria
  • Trattoria
  • VENN
S-Restauranger logo

SOK Styrenheten för rese-, hotell- och restaurangbranschen

Besöksadress:

Flemingsgatan 34, 00510 Helsingfors

Postadress:

PB 1 00088 S-GRUPPEN

FO-nummer:

0116323-1

Försäljingstjänst, huvudstadsregionen

0300 870 020 (vardagar kl. 8.30-16.30)51 cent/min + lna/msaAlla försäljningstjänster

SOK

010 76 8011 (vardagar kl. 8.00-17.00)lna/msa

Respons


Responslänkarna till de enskilda restaurangerna finns på respektive restaurangs webbsida.