Näin satokauden kasviksia hyödynnetään HOK-Elannon ravintoloissa

Sesongin kasvikset maistuvat parhaalta, ovat edullisempia ja hiilijalanjälki on usein pienempi. Lisäksi kausimaut tuovat vaihtelua ravintoloiden ruokalistaan.

HOK-Elannon ravintolatoimialan ruoan ja keittiötyön kehityspäällikkö Jussi Kuuluvaisen mielestä satokausituotteiden käyttäminen on nykyaikaa.

"Se kertoo ammattitaidosta, osataanko oikeita raaka-aineita hyödyntää oikeaan aikaan."

5 syytä suosia satokauden kasviksia:

1. Maku on parhaimmillaan

2. Hyvä laatu vähentää ruokahävikkiä

3. Saatavuus on hyvä

4. Tuotteet ovat edullisempia

5. Hiilijalanjälki on usein pienempi

Nykyään yhä useampaa raaka-ainetta on saatavilla ympäri vuoden. Silti ravintoloissa suositaan mieluummin sesongissa olevia kasviksia, koska silloin maku ja laatu on usein paljon parempi. Lisäksi satokausikasvikset tulevat yleensä lähempää, mikä minimoi kuljetuksesta ja varastoinnista syntyvää hiilijalanjälkeä.

Kuluttajien käyttäytyminen ja mieltymykset vaikuttavat paljon raaka-aineiden tuotantoon sekä esimerkiksi siihen, millaisia ruokia ravintoloilla on listalla. Jussi Kuuluvaisen mielestä kuitenkin myös ravintoloilla itsellään on tärkeä rooli näiden kulutustottumusten muokkaamisessa vastuullisempaan suuntaan.

"Ravintoloiden pitää ohjata raaka-aineiden käyttöä kohti sesongin tuotteita. Siten voidaan vaikuttaa siihen, miten kaukaa tuotteita pitää kuljettaa", Kuuluvainen toteaa.

Kausimenuja ja teemaviikkoja

HOK-Elannon ravintoloissa satokausiajattelu näkyy parhaiten teemaviikoissa ja kausimenuissa, joiden annokset on tehty nimenomaan sen hetken parhaita raaka-aineita hyödyntäen. Tällaisia ovat esimerkiksi useissa ravintoloissa vietetyt Parsaviikot ja Bliniviikot, Belgen Simpukkaviikot, Kappelin Riistamenu sekä lukuisat erilaiset kesälistat ja kausimenut.

Myös pidempään voimassa olevissa ruokalistoissa pyritään jättämään aiempaa enemmän tilaa sesonkivaihtelulle.

"Annoksen lisukkeena voi olla esimerkiksi satokauden kasviksia, jolloin ravintola pystyy vaihtelemaan lisuketta satokauden mukaan ja hyödyntämään sesongin raaka-aineita."

Sesongin parhaat:

Keväällä: parsat, fenkolit, varhaisperunat, kevätsipulit, paprikat ja tomaatit

Kesällä: nokkonen, raparperi, mansikat, vadelmat, varhaisperunat, kesäkurpitsat, tomaatit, munakoisot, melonit

Syksyllä: sadonkorjuuaikaan parhaimmillaan ovat kotimaiset juurekset, sienet, kaalit ja marjat

Talvella: kotimaiset perunat, juurekset ja kaalit sekä etelän lämmössä makeiksi kypsyneet appelsiinit ja muut sitrukset limestä greippeihin

Restaurangkedjor

Fafa'sJyvänenPapa GiovanniSiipiyhtiö