Vau! Se oli ravintolapäällikkö Anne Pennasen ensireaktio hänen astuessaan viime syksynä uuteen työpaikkaansa Belgeen. Saman huudahduksen kuulee usein myös asiakkailta. Eikä ihme: Belge on yllättävä yhdistelmä rentoa ruokasalia, eläväistä pubia ja viihtyisää musiikkiklubia. Juuri tällaisessa ympäristössä Anne viihtyy parhaiten – paikassa, jossa hyvä ruoka, juoma ja ihmiset kohtaavat.
”Meille tullaan niin lounaalle, afterworkille, illalliselle kuin illanviettoon. Laaja flaamilaisten oluiden valikoima on Belgen vetonaula, mutta ruokakin on omaa luokkaansa. En tiedä toista ravintolaa Helsingissä, jossa esimerkiksi simpukoita saisi ympäri vuoden”, Pennanen kertoo innostuneena.
Rakkaudesta ravintola-alaan
Anne ei haaveillut alun perin ravintola-alasta vaan pappisurasta. Lukio ei nuorelle naiselle kuitenkaan sellaisenaan napannut, joten hän päätti suorittaa yhdistelmätutkinnon.
”Olin tehnyt jo yläasteen tet-harjoittelun ravintolassa ja viihtynyt. Isän kanssa pohdittiin sitten asiaa, ja tultiin siihen tulokseen, että ravintola-ala voisi olla minun juttuni. Niin se on ollutkin! Yli 20 työvuoden jälkeen intohimo työhön on edelleen tallella”, välitön ja aidosti innostuneen oloinen nainen kuvaa.
Ravintolatyön paras puoli? ”Ihmiset! Heidän takiaan teen tätä työtä. Oma aviomieskin löytyi alalta.”
Elämyksellinen Belge
Helsingin keskustassa sijaitsevaan belgialaisravintolaan Anne päätyi usean helsinkiläis- ja lohjalaisravintolan kautta. Belgeä hän kuvaa täysin uniikiksi, rennoksi paikaksi belgialaisine bistrobaari -tunnelmineen.
”Haluan, että asiakkaat tuntevat olevansa meillä kuin olisivat kaverilla kylässä. Siksi pidän tärkeimpänä tehtävänäni huolehtia henkilökunnan hyvinvoinnista. Kun työntekijät viihtyvät, välittyy hyvä tunnelma myös asiakkaille."
Ruokalista tukee rentoutta. Pennanen toteaa, että Belgen listalla loistavat klassikot. ”Simpukat, vohvelit, kalakeitto ja hummeriliemeen tehty äyriäispasta. Mutta yhtä lailla tarjolla on possua ja belgialaista makkaraa, kaikkiin löytyy aina myös täydellinen olutparitus.”
Entä ravintolapäällikön omat suosikit?
"Rakastan simpukoita, joiden kanssa joisin kyllä rieslingiä tai laadukasta crémantia. Mutta ehkä suosikkini on kuitenkin possuvohveli, joka yhdistyy täydellisesti rapsakkaan Paranoia IPAan”, Pennanen suosittelee.
Kotiin Nummelaan
Lounasajan jälkeen ravintola hiljenee hetkeksi. Mutta jo neljän maissa iltapäivällä ravintolaan alkaa virrata afterwork-väkeä ja illallisseurueita. Viimeinen vilkaisu saliin, kaikki näyttää sujuvan kuten pitää. Annen työpäivä päättyy tältä päivältä, ja edessä on ajomatka kotiin Nummelaan. Siellä häntä odottavat perhe ja Anssi Kelan sanoituksista tutut Nummelan harjut. Autoradiossa ei kuitenkaan soi yksinomaan Kela, vaan kaikki mahdollinen. Anne kertoo olevansa musiikin suurkuluttaja.
”Tykkään kuunnella kaikkea maan ja taivaan väliltä. Musiikki ja perhe pitävät minut maadoitettuna, muuten olisin varmaan täysi työnarkomaani”, Anne naurahtaa.