5 fakta om blinier – Bliniveckor 2025
Alla våra restaurangers blinimenyer för 2025 hittar du här: https://raflaamo.fi/sv/blinier
1. Vad är en blini?
Blinier görs av en jästdeg som har jäst över natten, blandad med bovete- och vetemjöl i varje kocks föredragna förhållande. Innan stekning tillsätts mjölk, äggulor och äggviteskum till degen.
Blinier steks i rikligt med smör i en het gjutjärnspanna och serveras omedelbart. Smält smör hälls över. Dessa bovetedelikatesser avnjuts med gräddfil och lök samt olika tillbehör, oftast rom, pickles och svampsallad.
2. Blinier har en lång tradition
Bliniveckor är en underbar del av den finska matkulturens njutningssäsong. Blinier kom till Finland med den slaviska adeln, men deras rötter går tillbaka till förkristen tid. Då användes blinier, eller bovetepannkakor, för att fira det ökande dagsljuset i årscykeln.
3. Solformade blinier
Rötterna till blinier går tillbaka till hedniska tider när gyllengula och runda blinier avnjöts för att fira de längre dagarna när ljuset ökade. Firandet kallades Maslenitsa. Maslenitsa-traditionen har sedan bevarats i slaviska länder som en del av den läckra förberedelsen inför den stora fastan före påsk.
Förutom mat och dryck innebär Maslenitsa att man tillbringar tid utomhus och träffar människor. Maslenitsa påminner om karnevalstraditionen i katolska länder – och vår fastlag.
4. Mat för furstar
Sofistikerade blinimåltider kom till Finland och Skandinavien med furstar redan i slutet av 1800-talet. I slaviska länder var blinier och kaviar lyxmat för adeln, som avnjöts tillsammans med klingande champagneglas. Sedan dess har blinier blivit vardagsmat som erbjuds även på snabbmatsrestauranger i slaviska länder, och blinier har förvandlats till tunna pannkakor istället för tjocka.
I Finland avnjuts dock fortfarande tjocka bovetepannkakor med rom, gräddfil och lök. Och förresten, bovete är Finlands äldsta sädesslag.
5. En av de finska matårets favoriter
Bliniveckor har blivit en viktig del av det finska matårets cykel, en efterlängtad matsäsong i början av vintern. Blinier har blivit en del av vår matkultur precis som pizzor och sushi. Turister som kommer till Finland söker också efter dessa pannkakor, eftersom de sällan finns någon annanstans i världen. Blinisäsongen på restauranger börjar efter trettondagen och fortsätter till slutet av mars.
Bliniveckor 2025 i våra restauranger
I våra restauranger görs blinier av inhemskt mjöl, ägg och mjölk och serveras med läckra tillbehör som sikrom och skogssvampsallad. Dessa rejäla bovetepannkakor är utmärkt tröstmat mitt i vintern och ett bra sätt att fira vardagen.